eko-żywność
czysta woda
suplementy
Paweł Bilski
https://pawelbilski.pl
tel. 509 714 295
e-mail: pabil@interia.pl
Każdy kto jest zainteresowany i chciałby być na bieżącą z tym co dzieje się w Coral Clubie, może mieć dostęp do tych informacji po zarejestrowaniu się.
Przedstawiamy Państwu artykuł napisany na podstawie wystąpienia Joela Wollesa.
dodano: 2015-10-16.
więcej ...Jak zamawiać produkty
zobacz prezentację ->
Jak rejestrować w Coralu
zobacz prezentację ->
Adresy Coral Clubu
ściągnij plik ->
Uzupełnienie diety suplementem IQ może być zalecane dla:
zwiększenia odporności organizmu na obciążenie umysłowe i fizyczne;
wzmocnienia stabilności emocjonalnej;
poprawy pamięci i ostrości widzenia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety
Kwas dokozaheksaenowy (DHA) należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, będących egzogennymi składnikami pożywienia - nie są syntetyzowane przez organizm, a zapotrzebowanie na nie jest bardzo wysokie. Kwas dokozaheksaenowy gromadzony jest w pierwszej kolejności w strukturach mózgu, siatkówce oka oraz narządach układu rozrodczego. Stanowi przeważający w mleku matki wielonienasycony kwas tłuszczowy i jest niezmiernie ważny w rozwoju mózgu, narządu wzroku oraz układu nerwowego dziecka. To dlatego wskaźniki ostrości widzenia u dzieci w okresie naturalnego karmienia piersią są wyższe, niż u ich rówieśników, otrzymujących pożywienie modyfikowane. Dotyczy to zarówno indeksu rozwoju mentalnego, jak i poprawy pamięci wzrokowej. Wraz z wiekiem obserwuje się deficyt kwasu dokozaheksaenowego, co powoduje konieczność wprowadzenia go do diety za pomocą suplementów diety. Jednym z takich suplementów jest IQ. Naturalny produkt IQ został stworzony specjalnie po to, by zwiększyć możliwości ośrodkowego układu nerwowego oraz usprawnić intelektualną pracę mózgu. Do niedawna podstawowym źródłem kwasu dokozaheksaenowego był rybi tłuszcz. IQ wyróżnia się tym, że producent oferuje kwas dokozaheksaenowy (DHA) pochodzenia roślinnego - z olejków wodorostów.
Działanie substancji czynnych
Kwas dokozaheksaenowy zawarty jest w tłuszczu niektórych rodzajów ryb (makreli, sardynki, łososia), morskich mięczaków i bruzdnic. Posiada ogromne znaczenie dla mózgu, gdyż jest podstawowym składnikiem budulcowym, stanowiącym 30% komórek mózgowych.
Dzięki działaniu, zapobiegającemu sklejaniu się płytek krwi, kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają ich agregację, nieznacznie wydłużają czas krzepnięcia krwi i ulepszają jej właściwości reologiczne, a także sprzyjają rozpuszczaniu się skrzepów oraz hamują rozwój chorób reumatoidalnych. Witaminy A i E zwiększają działanie kwasu dokozaheksaenowego i mają właściwości przeciwutleniające.
Kwas dokozaheksaenowy zmniejsza poziom cholesterolu, dlatego regularna suplementacja diety tym składnikiem znacznie obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób serca oraz zapobiega zakrzepowo-zarostowym zapaleniom naczyń krwionośnych kończyn dolnych.
Do niedawna głównym źródłem DGK był olej z wątroby dorsza. Teraz firma RBC stworzyła kwas dekozageksaenowy pochodzenia roślinnego - z oleju mikroalg.
W organizmie kwas dekozageksaenowy jest głównie nagromadzony w membranie struktur mózgu, siatkówce i układzie rozrodczym. DGK jest podstawowym materiałem budulcowym komórek mózgu (30%), a także głównym elementem siatkówki oka.
DGK jest przekazywany dzieciom wraz z mlekiem matki, przez co wpływa na prawidłowy rozwój ich mózgu, oczu oraz układu nerwowego.
U ludzi z wysoką zawartością DGK w surowicy krwi, prawdopodobieństwo wystąpienia demencji starczej jest o prawie dwa razy mniej prawdopodobne, a wystąpienia choroby Alzheimera – o 39%. Kwas dekozageksaenowy obniża poziom białka w organizmie (wraz ze wzrostem jego poziomu rozwija się choroba Alzheimera). Ponadto, DGK odgrywa znaczącą rolę w ochronie komórek mózgu. Stwierdzono, że u ludzi cierpiących z powodu choroby Alzheimera, w niektórych obszarach mózgu (odpowiedzialnych za pamięć i procesy myślenia), występuje zmniejszona zawartość DGK (jest ona 20-25 razy mniejsza w porównaniu do podobnych obszarów mózgu u osób zdrowych).
Produkt IQ wpływa na wyprowadzenie cholesterolu z organizmu, więc regularne uzupełnienie diety w kwasy tłuszczowe omega-3 może znacznie zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób spowodowanych przez miażdżycę, takich jak choroba wieńcowa, jak również choroby kończyn dolnych. Ponadto, hamuje agregację płytek krwi, nieznacznie zwiększa czas koagulacji krwi, poprawia właściwości reologiczne krwi, zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu.
Witamina A i witamina E wpływają na wzrost pozytywnego działania DGK, a jako przeciwutleniacze zapobiegają utlenianiu podwójnych wiązań w kwasach tłuszczowych.
Produkty opisane na stronie nie są przeznaczone do leczenia, diagnozowania lub zapobiegania chorobom. Należy skonsultować się ze specjalistą przed zastosowaniem suplementu diety. Materiały zawarte na strone pabil.pl mają charakter wyłącznie informacyjny. Metody profilaktyki i oczyszczania organizmu należy skonsultować ze specjalistą lub lekarzem medycyny naturalnej.
Gdzie szukać: wiedzy | informacji | wolności
Warto odwierdzić: Coral Club pawelbilski.pl
© Copyright PaBil 2010. Projekt i wykonanie: Rafał Dudek